Pause
4,3,2,1 Start Mediere!
Loading..

4,3,2,1 Start Mediere!
Consiliul de Medire a autorizat in data de 04.11.2007 patru furnizori de formare in domeniul medierii: Asociaţia Pro Medierea , Asociaţia Centrul de Mediere Craiova, Asociaţia pentru Dialog şi Soluţionarea Disputelor si Fundaţia pentru Schimbări Democratice. Cursurile de formare a mediatorilor derulate de catre furnizorii de formare avizati de catre Consiliul de Mediere se finalizeaza cu examen, organizat in conformitate cu prevederile Standardului de formare si ale dispozitiilor Consiliului de Mediere. Cu toate ca prin legea 192/2006, calitatea de mediator se poate dobandi si prin urmarea unui program masteral in domeniul medierii avizat de catre Consiliul de Mediere, pana in prezent, nicio institutie de invatamant superior nu i-a solicitat Consiliului sa-i avizeze vreun program de acest tip. Persoanele care doresc sa devina mediatori trebuie sa urmeze cursuri de mediere ale furnizorilor de formare autorizati, pentru a avea certitudinea ca vor dobandi calitatea de mediator.Persoanele care doresc sa devina mediatori profesionisti trebuie sa indeplineasca conditiile prevazute de articolul 7 din Legea 192/2006: sa aiba studii superioare, capacitatate de exercitiu si o buna reputatie, sa fi absolvit cursurile de formare si nu in ultimul rand sa aiba o vechime in munca de minim trei ani.Persoanele care deja au absolvit un curs de formare a mediatorilor se afla in prezent in faza de autorizare de catre Consiliul de Mediere prin parcurgerea procedurii legale de autorizare in conditiile Legii Medierii si ale Regulamentului de organizare şi functionare a Consiliului de Mediere. Procedura de autorizare a mediatorilor a inceput in data de 27.08.2007 urmand a se realiza in două etape. Prima etapa presupune constatarea de catre Consiliu a indeplinirii conditiilor prevazute la art.7 lit.a-f sau art.72 alin.2 din Lege iar urmatoarea etapa implica avizarea formei de exercitare a profesiei de mediator in conditiile art.22 sau art. 75 din Lege. In prezent, ne aflam in faza a doua de autorizare urmand a se efectua de catre Consiliu avizarea formelor de exercitare a profesiei de mediator.
Autorizarea in profesia de mediator a ajuns in linie dreapta. Mediatorii care vor fi autorizati, vor fi inscrisi in Tabloul mediatorilor, intocmit de Consiliul de Mediere si publicat in Monitorul Oficial al României. Dispozitiile legii privind medierea conflictelor devin aplicabile in termen de o luna de la data intocmirii tabloului mediatorilor autorizati.
Chiar daca Legea Medierii a fost adoptata in data de 16 mai 2006, primele medieri in conditiile Legii 192/2006 vor avea loc anul acesta, la aproximativ 2 ani de la adoptarea ei.
In alta ordine de idei, in urmatoarele saptamani se preconizeaza aparitia primului Tablou al mediatorilor.
Demn de mentionat este si faptul ca in urmatoarele luni vom avea primii mediatori autorizati din istoria Romaniei. Si o noua profesie, profesia de mediator! Iar anul 2008 va deveni un an de referinta pentru solutionarea conflictelor pe cale amiabila intrucat romanii vor avea o alternativa viabila la justitia clasica: Medierea.
Sustac Zeno Daniel
11.01.2008